۲۹ آبان ۱۴۰۲ - ۱۰:۴۳
کد خبر: ۷۰۲

مقایسه سن بازنشستگی در ایران با دیگر کشور‌ها | بالاترین و پایین‌ترین سن بازنشستگی در دنیا | در کدام کشور‌ها زنان دیرتر از مردان بازنشسته می‌شوند؟ | سن بازنشستگی‌تان را محاسبه کنید

نمایندگان مجلس در ادامه بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه طی مصوبه‌ای به منظور کاهش ناترازی صندوق‌های بازنشستگی، سن بازنشستگی را برای گروه‌های مختلف افزایش دادند. همچنین شرط سن ۶۵ سال برای مرد و ۶۰ سال برای زن و سابقه بازنشستگی ۳۵ سال برای مرد و ۳۰ سال برای زن معین شده است.

به گزارش روبرونیوز؛ درحالی در ایران میانگین سن بازنشستگی کمی بیش از ۵۱ سال و رسمی ۶۰ سال است که مطابق آمارهای بین‌المللی، بالاترین سن بازنشستگی متعلق به ایسلند و نروژ با ۶۷ سال سن تمام و کمترین متعلق به عربستان سعودی با سن بازنشستگی ۴۷ سال است.

ناگفته پیداست، بسته به کشوری که در آن زندگی می‌کنید، سن بازنشستگی می‌تواند کاملاً متفاوت به نظر برسد. مهمترین عوامل موثر بر تفاوت سن بازنشستگی در کشورهای مختلف، دلایل اقتصادی و فرهنگی هستند.

سن بازنشستگی افزایش یافت؛ جزئیات اعلام شد | زنان و مردان در چه سنی می‌توانند بازنشسته شوند؟

سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) معتقد است افراد می‌توانند ۴۰ سال پس از شروع حرفه‌ای که در سن ۲۲ سالگی خود آغاز کرده‌اند، بازنشسته شوند. درواقع سن موثر بازنشستگی به میانگین سن خروج از نیروی کار برای کارگران ۴۰ سال یا بیشتر اشاره دارد. اما در ایران ۳۰ سال بعد از شروع شغل، بدون توجه به سن، امکان بازنشستگی وجود دارد.

با این حال در بسیاری از کشورها کارگران زودتر یا دیرتر از سن بازنشستگی فعلی بازنشسته می‌شوند. این تفاوت می‌تواند به دلیل عوامل متعددی از جمله تفاوت در سنین شروع شغل، درجه سختی شغل باشد و البته به تقاضای بازار کار و سیاست‌های کشورها نیز ارتباط دارد.

برخی از افراد نیز به دلایل شخصی و یا کمبود کار، راضی به دریافت مستمری کمتر شده یا در برخی موارد به طور کامل بازنشستگی را انتخاب می‌کنند. اما در برخی کشورهای توسعه‌یافته و نیافته همچون ایران، به دلیل مشکلات اقتصادی، تورم و افزایش هزینه‌های زندگی، بسیاری از بازنشسته‌ها هم اگر بتوانند کاری پیدا کنند، قطعاً شاغل بودن را انتخاب می‌کنند.

اینفوگرافیک | مقایسه سن بازنشستگی در ایران و دیگر کشورها | بالاترین و پایین‌ترین سن بازنشستگی در دنیا | در کدام کشورها زنان دیرتر از مردان بازنشسته می‌شوند؟

 

عربستان و ترکیه، کمترین سن بازنشستگی در دنیا

بالاترین سن بازنشستگی فعلی با ۶۷ سال سن متعلق به کشورهای ایسلند و نروژ است. از سوی دیگر، کمترین سن بازنشستگی که مزایای کامل بازنشستگی را در برگیرد، متعلق به عربستان سعودی با تنها ۴۷ سال سن است. تنها کشور نزدیک به عربستان، ترکیه است با سن بازنشستگی ۵۲ سال تمام.

اختلافات بین مناطق مختلف در کل واضح است. بسیاری از کشورهای آسیایی از جمله چین، هند و کره جنوبی حداقل سن بازنشستگی رسمی را در اوایل دهه ۶۰ و اواخر دهه ۵۰ سالگی دارند، اما می‌بینید که کارگران تا اواخر ۶۰ سالگی در نیروی کار باقی می‌مانند. در همین حال، اکثر کشورهای اروپایی و همچنین ایالات متحده و کانادا کارگران بیشتری دارند که به طور متوسط زودتر از حداقل سن بازنشستگی بازنشسته می‌شوند.

تقریباً همه کشورهایی که آمار سن مؤثر بازنشستگی زنان را ارائه کرده‌اند، شاهد خروج زودتر زنان از نیروی کار نسبت به مردان بوده‌اند. تنها در ۵ کشور، زنان دیرتر از مردان بازنشسته می‌شوند که شامل کشورهای، آرژانتین، استونی، فنلاند، فرانسه و لوکزامبورگ است.

سن رایج بازنشستگی در اتحادیه اروپا برای مردان ۶۴.۳ سال و برای زنان ۶۳.۵ سال که پایین‌تر از ۶۴.۵ سالِ ثبت شده در فرانسه است. البته انی سن در برخی دیگر از کشورهای عضو اتحادیه اروپا همچون آلمان به ۶۵.۷ سال رسیده است.

در واقع، به استثنای ترکیه، حداقل سن رایج بازنشستگی در سراسر اروپا ۶۲ سال برای مردان و ۶۰ سال برای زنان است.

افزایش سن بازنشستگی در ایران

سن رسمی بازنشستگی در ایران با توجه به آخرین تغییرات اعمال شده در برنامه هفتم توسعه، عملا حدود ۱۲ سال اضافه می‌شود. در این برنامه سن بازنشستگی برای مردان ۶۵ سال و برای زنان ۶۰ سال تمام است.

این درحالی است که در ایران بازنشستگی پیش از موعد رواج دارد و فرد می‌تواند بدون در نظر گرفتن حداقل سن و تنها بر پایه کسب حداقل ۲۰ سال سابقه کار متوالی در مشاغل سخت و زیان‌آور بازنشسته شود. به همین دلیل بسیاری از ایرانیان پس از ورود به دهه ششم زندگی و سالها پیش از ۶۰ سالگی، بازنشسته محسوب می‌شوند. امری که یکی از دلایل بحران‌های صندوق‌های بازنشستگی عنوان شده است.

در قانون جدید زنان با ۵۵ سال سن و مردان با ۶۰ سال سن، می‌توانند با داشتن حداقل ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه بازنشسته شوند.

افزایش سن بازنشستگی در ایران، فرانسه و اسپانیا

در ابتدای سال ۲۰۲۳ میلادی، دولت ایران و فرانسه از لوایح خود برای افزایش دو ساله سن بازنشستگی رونمایی کردند و در اسپانیا نیز تلاش‌ها برای افزایش سن بازنشستگی به ۶۷ سال در چهار سال آینده آغاز شد. 

به گفته نخست وزیر فرانسه، دولت این کشور قصد دارد در یک روند تدریجی که تا سال ۲۰۳۰ ادامه خواهد یافت، حداقل سن بازنشستگی در این کشور را از ۶۲ به ۶۴ سال افزایش دهد که بدین ترتیب، سابقه کاری لازم برای دریافت مستمری کامل بازنشستگی به ۴۳ سال می‌رسد. تلاش‌ها برای افزایش سن بازنشستگی به اعتراضات گسترده‌ای در این کشور منجر شد.

سن بازنشستگی تا سال ۲۰۶۰ چقدر خواهد شد؟

به گزارش یورونیوز؛ سازمان همکاری توسعه و اقتصادی با استناد به روند افزایش سنوات مورد انتظار برای دوره بازنشستگی، پیش‌بینی کرده که سن بازنشستگی در کشورهای عضو همچنان روندی صعودی داشته باشد. 

مطابق ارزیابی این سازمان، مردان شاغل در کشورهای عضو این سازمان در سال ۱۹۷۰ انتظار داشتند که به طور متوسط ۱۲ سال پس از بازنشستگی، فوت کنند ولی امید به زندگی پس از خروج از بازار کار در سال ۲۰۲۰ به ۱۹.۵ سال رسیده است.  بر همین اساس، پیش‌بینی شده که تا سال ۲۰۶۰ به طور متوسط دو سال به سن بازنشستگی در کشورهای عضو سازمان همکاری توسعه و اقتصادی افزایش یابد.

سن بازنشستگی‌تان را محاسبه کنید

با وجود شائبه‌هایی که درباره افزایش ۱۲ ساله سن بازنشستگی در برنامه هفتم توسعه مطرح شده است،‌ اما محسن زنگنه، سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه گفته که در بیشترین حالت ۵ سال به سن بازنشستگی در ایران افزوده می‌شود.

او با اشاره به مصوبه مجلس درباره افزایش سن بازنشستگی گفت: طبق مصوبه مجلس، سقف افزایش مدت خدمت ۳۵ سال است بدان معنا که حداکثر سال های خدمت برای مردان ۳۵ سال و برای زنان ۳۰ سال و یا حداکثر سن بازنشستگی برای مردان ۶۲ سال و برای زنان ۵۵ سال است.

با توجه به مصوبه مجلس، شاغلان بیمه‌شده‌ای بین ۲۸ تا ۳۰ سال سابقه خدمت دارند، مشمول هیچ‌گونه تغییری در بازنشستگی نمی‌شوند و به سنوات اشتغال آنها برای بازنشستگی اضافه نخواهد شد. اما شاغلانی که ۲۵ تا ۲۸ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنان به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی دو ماه اضافه می‌شود؛ ۵۰ تا ۵۶ ماه.

اما به سنوات اشتغال زنان و مردانی که ۲۰ تا ۲۵ سال سابقه خدمت دارند به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی سه ماه اضافه می‌شود؛ ۶۰ تا ۷۵ ماه.

به سنوات اشتغال کسانی که ۱۰ تا ۲۰ سال سابقه خدمت دارند به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی چهارماه زیاد می‌شود؛ ۴۰ تا ۸۰ ماه.

در نهایت به سال‌های مانده تا بازنشستگی شاغلانی که تا ۱۰ سال سابقه خدمت دارند به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی پنج ماه اضافه می‌شود؛ ۵ تا ۵۰ ماه.

با این حال به گفته سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه «حداکثر سال‌های خدمت برای مردان ۳۵ سال و برای زنان ۳۰ سال و یا حداکثر سن بازنشستگی برای مردان ۶۲ سال و برای زنان ۵۵ سال است.»

 

گزارش خطا
برچسب ها:
بازنشستگی اشتغال
ارسال نظر
داغ‌ترین خبرها